07 srpnja 2009

Čudesni NONI i suvremena medicina


Kada su me prvi put pitali za Noni sok, bio sam potpuno skeptičan. ˝Nedavno otkriven 4.000 godina star voćni sok koji rješava stotine bolesti, a sve do nedavno nepoznat medicinskoj znanosti. Budalaština.˝ To je bilo u srpnju 2.000 godine. Danas ne samo da vjerujem u višestruke koristi Noni soka, nego sam obavio klinička ispitivanja kako bih dokumentirao sve koristi Noni soka, piše dr. Richard A. Williams u svojoj knjizi ˝Noni sok i suvremena medicina.˝

Sada se mnogi liječnici zanimaju za koristi Nonija. Planiramo pilot projekte i velike kontrolirane studije u bolnicama i sveučilištima koji će informacije o blagotvornim učincima Nonija pružiti cijelom svijetu.

Kako sam godinama pomagao ljudima dobio sam optimističan i pozitivan pogled na život i to dijelim sa svojim pacijentima. Zašto sam tada bio skeptičan kad sam se susreo sa Nonijem? Pogledajmo to, kako bismo razumjeli zašto će većina medicinskih profesionalaca isprva biti skeptična na slične vijesti. Ja nisam bio samo skeptičan, nego i ljut. Vrlo se uzrujam kada ljude zavode lažnim medicinskim tvrdnjama i tako ih se odvuće od djelotvornog liječenja. Time se uzalud gubi najvrijedniji dio svakog medicinskog programa i dragocjeno vrijeme pacijenta, a to je nešto što ne možete kupiti.

Moj skepticizam bio je dijelom prouzročen ograničenim znanjem o nutricionizmu koje sam dobio kroz školovanje. Znao sam da postoje vitamini, minerali, elementi u tragovima, ugljikohidrati, bjelančevine i masti. Imaj dobro uravnoteženu ishranu, i to je to; mislio sam. Vrlo malo se učilo o onom što sada znamo koje su posebne koristi mnogih nutrijenata. Nutrijenata koji mogu štititi naše srce i krvne žile pa čak i pomoći u prevenciji karcinoma i degeneracije mozga poput Alzheimerove bolesti. Nije postojalo ništa što bi me moglo pripremiti za jasne nutricionističke prednosti Noni soka.

Predan sam suvremenoj medicini. Bolje dijagnosticiranje, bolje liječenje i djelotvornija prevencija udvostručili su životni vijek prosječnog čovjeka u posljednjih 50 godina. Usprkos njihovoj toksičnosti i štetnim nuspojavama lijekova, svi bi se trebali truditi da dobijemo maksimalnu korist koju nudi suvremena medicina.

Moj skepticizam je djelomično proizlazio i iz praktičnog iskustva. Od djetinjstva sam se susretao sa prirodnim proizvodima sa dobrim djelovanjem. Također sam vidio i neke probleme.
Primjer dobrih koristi bio je kod moje sestre u dobi od dvanaest godina. Njena spavaćica se zapalila i bila je teško opečena po prsima, vratu i licu. Moja majka bila je medicinska sestra, odmah je zgrabila nešto Aloje vere iz našeg vrta ( Miami, Florida). Poprskala je gusti sok po opeklinama no nije imala dovoljno i za lijevu stranu tijela. Majka je zatim upotrijebila led i antibiotično ulje iz frižidera te time pokrila preostale opekline. Tamo gdje je koristila Aloju veru nije bilo ožiljaka. Veliki ožiljci su ostali tamo gdje je koristila standardni postupak sa antibiotičnim uljem.

Za neke viruse koristim češnjak. Ako mi dođu pacijenti prekriveni bradavicama preporučujem im da jedu četiri češnja na dan. Kada se za dva tjedna vrate, sedam od deset će imati prilično dobre rezultate i to bezbolno, u usporedbi sa prihvaćenim postupkom spaljivanja, smrzavanja ili čak lasera.
Djecu sa čirevima ili abscesima u preponama ili stražnjici tretiram kombinacijom antibiotika i obloga od sirovog kupusa. Ovo izvlači infekciju daleko bezbolnije nego standardni kirurški zahvat sa drenom pod lokalnom anestezijom. Zbog malih stvari poput ovih ˝moja djeca˝ se ne boje doktora.
Postoji loza koja raste na plažama u Tajlandu, koja je najbolji lijek za ubode i rane otrovne meduze. Djeluje bolje od bilo koje kombinacije tableta i/ili masti koje se mogu kupiti u ljekarni.

S druge strane također sam vidio grozne posljedice. Tri puta sam morao bespomoćno stajati i promatrati kako ljudi umiru od met - hemoglobinemije. To je toksična nus pojava biljnih proizvoda koji se koriste za tretiranje manjih simptoma gripe ili viroze. Sumporne molekule koje su se stvorile zapriječile su područja na lancima hemoglobina koja obično u crvenim krvnim stanicama prenose kisik i ugljični dioksid. Posljedica je bila da kisik nije mogao doći do njihova srca ili mozga. Jedina pomoć kod ovog stanja je potpuna zamjena krvi i davanje kisika pod visokim pritiskom preko respiratora. Bez ikakve mogućnosti ovakvog tretmana, sve što sam mogao učiniti je gledati ih kako umiru. Vidio sam mnoge druge slučajeve toksičnih nuspojava uključujući artritis, oštećenje jetre, hemolitičku anemiju, simptome nalik lupusu, te paralizu mjehura.

Većina biljnih proizvoda sadrži mnoge različite kemijske sastojke bez ikakve standardizacije u pogledu količina ili kemijske jakosti. Općenito ne postoji istinsko razumijevanje o tome kako djeluju kao kombinacije u našem tijelu. Mogu biti jednostavno nedjelotvorni ali i prekomjerno toksični. Osim toga, njihovo djelovanje može biti pojačano dodatkom anti-upalnih sredstava, sredstava protiv boli ili steroida.

Tahitian Noni sok je potpuno standardiziran, oslobođen bilo kakvih pojačivaća ili steroida, i nije toksičan.

Sada možete shvatiti zašto je većina doktora skeptična. Khun Mongkolwan, prijateljica koja me je prva upoznala sa Noni sokom, je diplomirana medicinska tehnologinja i prava profesionalka. Njeni prijatelji su avionom donosili Noni iz Hong konga u periodu od tri godine da bi ga njihovi prijatelji i susjedi mogli koristiti. Bili su uvjereni u koristi Nonija i sada su se htjeli uvjeriti u njegovu sigurnost, Pretraživanjem interneta pronašao sam mnoga svjedočanstva i reklame za taj proizvod. Međutim, svjedočanstva su neprofesionalni izvještaji i obično nisu cjelovita. Sasvim sigurno takva osobna svjedočanstva nisu dostatna liječniku da bi na temelju njih donio odluku koja bi se ticala njege njegovih pacijenata. Daljnje istraživanje znanstvene literature otkrilo je desetke članaka o Morindi citrofoliji, voću Noni.
U to vrijeme Morinda, tvrtka koja proizvodi Noni sok upravo je otvorila ured u Bangkoku. Tamo sam se sastao sa jednim od pet osnivaća tvrtke i čovjekom koji je otkrio Noni sok. Imao je mnogo osobnih iskustava i uvjeravao me je u sigurnost Nonija. Tada me je ohrabrio da pokušam davati Noni svojim dugogodišnjim pacijentima i da sam ocijenim rezultate.

To je bio početak mog korištenja Noni soka u mom istraživačkom radu. Kako bih najjasnije vidio koristi Nonija, morao sam početi sa pacijentima koji su već bili u stabilnom stanju putem medicinskog tretmana i tada im dodati Noni sok, mijenjajući tako samo jednu varijablu.

Prva tri pacijenta uvjerila su me da je Noni stvarno djelotvoran u manje od dva mjeseca. Prvi: dobar prijatelj sa karcinomom za koji nije bilo postupka liječenja, Drugi: 76 godišnji umirovljeni profesor medicinske škole koji je pretrpio udar, patio je od Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa I., kronične boli u donjem dijelu leđa uslijed degenerativne bolesti diskova i zglobova. Treći: nekadašnji šumar star 68 godina, sa umjerenom cirozom, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i ranom demencijom.
Sva tri pacijenta u kratkom vremenu, za manje od dva mjeseca, osjećali su se mnogo bolje.

ISTRAŽIVANJE

Dvije godine i više od 300 pacijenata u tom periodu pružili su mi bogato iskustvo, dragocjene podatke i važan uvid, što nam je sve omogućilo da utvrdimo određene ciljeve. U početku sam jedino želio verificirati da Noni sok pruža neke koristi o kojima se govorilo. Kada je postalo očigledno kako su te koristi stvarne i vrlo široke, naši ciljevi su se mnogostruko uvećali. Moj trenutni cilj je da svakom neovisnom savjetniku i svakom korisniku Nonija pružim sve potrebne informacije kako bi iz Nonija izvukli najveće moguće koristi.
Nakon što sam vidio i dokumentirao poboljšanja u liječenju, a u nekim slučajevima rezultati su bili takvi da se ne mogu dobiti niti jednom kombinacijom lijekova koje imamo na raspolaganju, znao sam da se ovi podaci trebaju podijeliti sa drugim liječnicima i medicinskim radnicima. Ovi rezultati su dokumentirani i Izvještajima konkretnih slučajeva zapisanim standardnim medicinskim formatom. Nastavljamo sa pilot projektima koji bi mogli postati temelj opširnih kontroliranih studija koji su zlatni standard medicinske i znanstvene informacije.

R e z u l t a t i

Prvo, kao što mnogi od vas već znaju Noni sok zaista djeluje, u stvari ponekad na najčudesniji način. On nije terapeutski lijek niti je nadomjestak za ispravnu medicinsku dijagnozu i postupak. U stvari, najbolji rezultati postižu se kada se Noni uzima zajedno sa efikasnom medicinskom njegom.
Noni sok pruža koristi na tri razine: poboljšano liječenje, prevenciju od oboljenja i povećano opće zdravlje.

Noni sok je siguran čak i ako se uzima u količinama većim od uobičajenih. Pacijenti su pili 1 litru dnevno u razdoblju od preko mjesec dana bez ikakvih nuspojava. Dokumentirali smo 1, 2 i 4 litre uzete u periodu od 8 sati bez ikakvih negativnih posljedica. To znači, bez niskog krvnog pritiska i bez niskog šećera u krvi i to usprkos činjenici da Noni snizuje visoki krvni tlak pacijentima sa hipertenzijom i visoki krvni šečer kod dijabetičara. Jedina paralela koju mogu povući sa standardnom medicinskom njegom je sa vitaminom B kompleksom. trebate ga uzeti dovoljno, ali nema predoziranja ili toksičnosti i kod 20-30 puta većih doza od uobičajenih. Budite oprezni sa vitaminima A, D, E i K. Možete se predozirati.

Podaci naših istraživanja jasno pokazuju da Noni sok djeluje kao nutrijent i dodatak prehrani u našim tijelima, a ne kao lijek. Zbog toga trebaju proći tjedni i mjeseci da bi se potpuno uočile mnoge od njegovih koristi. On djeluje tako da nenormalne funkcije dovodi opet u normalno stanje, ali on ne utječe na sistem koji funkcionira normalno. Ovo se najlakše vidi kod visokog krvnog pritiska, povišenog šečera u krvi i poremećaja u snu.
Koristi koje se pokazuju kod količine od 0,3 do 1,2 dcl ne povećavaju se čak ako se doza poveća 20 do 30 puta. Pacijenti sa karcinomom i problemima vezanim za imunološki sustav mogu izvući koristi od većih količina Noni soka poput 2,5 dcl, 5 dcl. ili 1 l dnevno.

Noni pruža neke koristi koje trenutno ne može dati niti jedan lijek ili kombinacija lijekova. Ovo je posebno istaknuto kod funkcije mozga, kardiovaskularne funkcije, pulmonarnih stanja, karcinoma i ozdravljenja.
Naše iskustvo sa sportašima pokazalo je da postoje mnoge koristi koje uviđaju čak i oni ljudi koji se osjećaju normalno i zdravo.
Povećana izdržljivost, brži oporavak, čak i nakon napornog vježbanja, bolji sportski rezultati, bolji san i pozitivniji mentalni stav uobičajeni su rezultati o kojima govore takvi korisnici.
Ovi zabilježeni rezultati u toku medicinskog postupka i normalizacija mnogih tjelesnih funkcija pomažu nam uvidjeti da Noni sok ima veliki potencijal kod prevencije bolesti. Ovo je najočitije sa povećanjem imunološkog sistema i prevencije karcinoma, no također se vidi i kod mnogih drugih sustava.

Djelovanje Nonija dolazi iz optimizacije ili normalizacije naših vlastitih sustava. Stoga, da biste najbolje shvatili moguće koristi povećanog općeg zdravlja, prevencije bolesti ili poboljšanog liječenja bolesti, trebamo se usredotočiti na svoje vlastite sustave i kako oni funkcioniraju ili kako dolazi do njihova poremećaja uslijed starenja, oksidacije, toksina, genetike, prehrane i različitih načina života.

BILJNI PROIZVODI I POPRATNE POJAVE

Koristi koje smo vidjeli kod naših pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju bile su vrlo dobre. one su nam također bile razlog da zastanemo i ponovo razmotrimo neke pretpostavke i generalizacije koje smo imali o biljnim proizvodima. Mnogi ljudi drže da je sigurno sve što je prirodno. Kao doktori znamo da ovo jednostavno nije istina jer smo često viđali toksične reakcije na prirodne preparate. Poznati su nam prirodni otrovi poput Amanita gljiva, Alamanda cviječa, Gorka kukuta, samo da spomenem neke. Posljedica toga je da sam uvijek tretirao biljne ili prirodne proizvode na isti način kao i bilo koji drugi lijek, uzimajući u obzir sve moguće interakcije i toksične popratne pojave.
Međutim ono što sada promatramo je proizvod bez moguće predozacije, bez interakcije sa bilo kojim lijekom osim Coumadina Wartfarina (za poboljšanu crijevnu apsorpciju), i bez negativnih toksičnih pojava. Kako je to moguće? Kada u obzir također uzmemo i činjenicu da je djelovao samo na abnormalne funkcije, postaje očito da je ovo način djelovanja nutrijenata a ne farmaceutikala ili lijeka. Ovo me je odmah nagnulo da svoj koncept o biljnim proizvodima podijelim u dvije grupe: Dodaci prehrane i Biljni lijekovi.

Sljedeće pitanje bilo je zašto postoje dva tako različita tipa reakcije? Vjerujemo da je naše istraživanje dalo odgovore. Prvo, nutrijent djeluje na način da aktivira jedan ili više naših internih sustava i normalizira ili optimizira njihovu funkciju. Pošto je optimalno po definiciji 100%, a ne između 2 i 300 %, nije moguće predoziranje.

Drugo, svi naši sustavi su središnje koordinirani zahvaljujući konstrukciji naše DNA (našeg unatarnjeg nacrta). Nadalje, oni su integrirani periferalno koko bi mogli funkcionirati na svim drugim tjelesnim sustavima bez da stvaraju nered ili negativne efekte. Također postoje sustavi čija svrha je da modificiraju i reguliraju druge sustave.

Lijekovi, bez obzira kemijski ili biljni, djeluju na perifernoj razini bez koristi sistemske integracije. Ovo može dovesti do sukobljavanja sa drugim sustavima i negativnih popratnih pojava. Neki lijekovi mogu djelovati na središnjoj razini i mogu prouzročiti efekte izvan normalnog područja te izgubiti prednosti središnje koordinacije. Ovo se vidi kao predoziranje uz preveliko ili premalo funkcioniranje.

Može li nutrijent djelovati poput lijeka? Odgovor na ovo je jasno DA. Beta karoten je antioksidant koji se može naći u mnogo hrane, osobito mrkvi, rajčicama i citrusnom voću. Djelonično se pretvara u vitamin A. Povjesno se zna da ima preventivno i terapeutsko djelovanje kod karcinoma pluća. Međutim, kada se beta - karoten daje kao dodatak umjesto da se dobiva iz hrane, ima negativne efekte. Uvidjelo se da antioksidansi davani kao dodatak prehrani mogu priječi prirodnu ravnotežu koja se nalazi u hrani i postati prooksidanti ili toksični. Povrće, voće i koštunice pružaju vitamin E i imaju bolji preventivni i zaštitni učinak za Parkinsonovu bolest od antioksidacijskih dodataka. Ovo je djelomičbno razlog zašto svi trebamo jesti cjelovitu i uravnoteženu ishranu. Dodaci prehrani bdjeluju kao nutrijenti jer su kompleksne uravnotežene kombinacije sastojaka a ne izolirane kemikalije.

Noni sok u našim tijelima djeluje kao nutrijent bez predoziranja i negativnih popratnih pojava.

iz knjige NONI i suvremena medicina, autora dr. Richarda A. Williamsa
http://www.askdrrichardwilliams.com

Nema komentara: